ЛІЦЕЙНІ ТРАДИЦІЇ

Віками українці виборювали свою незалежність. 5 разів її проголошували у бурхливому ХХ столітті. І тільки 1991 рік окреслив на мапі світу ще одну самостійну  державу. 22 роки тому Верховна Рада України ухвалила Акт про державну незалежність України. Через 3 місяці Всеукраїнський референдум  засвідчив, що рішення парламентарів повністю відповідало очікуванням українців. Перший Президент незалежної України Л.М. Кравчук і нині переконаний, що незалежність творив саме народ, а не політики.

Доброю традицією  стали щорічні зустрічі з Першим Президентом України, головою Піклувальної ради ліцею Леонідом Макаровичем Кравчуком напередодні 1 грудня.

Цього разу діалоги, які зазвичай веде директор ліцею Галина Сазоненко, виокремили найболючішу проблему - відмови України від підписання Асоціації з ЄС.

Питання, що їх ставили ліцеїсти, були відвертими і гострими, так само відвертим і щирим був у розмові і Леонід Макарович.

- Чи підписали б Ви сьогодні, будучи Президентом, угоду про Асоціацію?

- Так, я би підписав!

І шквал овацій викликала ця відповідь.

Окрім того, Перший Президент наголосив, що «незалежність творить саме народ,  а не політики,   коли  живеш на землі,  яка є твоєю Батьківщиною, і твоє  серце  переповнюється  вірністю і честю, тоді ти живеш  її  радощами, болями і для тебе  немає дрібниць. Можна купити хліба,  а  такі чесноти – ні. Ви, діти, маєте визначити своє  місце в історії  України.  Любов до землі, де ти народився, свого народу,  до близьких, рідних, висока культура, висока  освіченість,– це якості  справжнього громадянина України».