XXIV Міжнародна науково-практична конференція «Українознавство: нові виклики і перспективи в гуманітарній сфері»


26 жовтня 2021 року в Науково-дослідному інституті українознавства МОН України відбулась XXIV Міжнародна науково-практична конференція «Українознавство: нові виклики і перспективи в гуманітарній сфері». Учасниками цього наукового форуму стали 95 вчених і педагогів з України, Великої Британії, Німеччини, Італії, Нідерландів та Молдови. В ході пленарного, секційних засідань, а також круглих столів обговорювалися актуальні проблеми сучасного українознавства в сфері науки і викладання дисципліни у загальноосвітніх школах України та зарубіжжя. Цікавими, змістовними, ґрунтовними були виступи директора НДІУ Сергія Наливайка, а також знаних вчених П. Гай-Нижника, Т. Бевзи, К. Грабчака, Е. Юрченка, К. Настоящої, В. Лазаренка та ін.

    Велику цікавість конференція викликала у вчительської спільноти. Cеред загальноосвітніх закладів діаспори до науково-практичного форуму долучилися викладачі і методисти Центру вивчення української мови «Зернятко» (Італія), Міжнародного навчально-методичного центру розвитку дитячого білінгвізму (Італія), Республіканської громадської організації «Українська просвіта ім.Т. Г. Шевченка» (Кишинів, Молдова), Бендерської гімназії № 3 ім. І. П. Котляревського (Бендери, Молдова), Центральної спілки українців у Німеччині (Берлін), Школи українознавства імені Лесі Українки (Ноттінґем, Велика Британія), Української недільної школи «Джерело» (Амстердам, Нідерланди). З України активними учасниками конференції стали педагоги Києва та Київщини, Херсонщини та Одещини, Івано-Франківщини та Харківщини, Вінниччини та Львівщини, Донеччини та Буковини, Дніпропетровщини та Волині, Житомирщини та Закарпаття.

Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка представляв заступник директора з науково-методичної роботи В.А.Студінський, який виступив із доповіддю на тему «Українознавство як навчальна дисципліна в контексті сучасних глобальних викликів».