Візит місії ЮНЕСКО в Український гуманітарний ліцей


29 вересня 2022 року Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка, заснований 28 серпня 1991 р. (на 4-й день проголошення незалежності України), відвідала делегація ЮНЕСКО у складі Директора Сектору Освіти 2030 пані Макі Катсуно-Хайшікава, керівника Сектору з питань міграції, переміщення, надзвичайних ситуацій та освіти пані Яйой Сегі-Влчек та програмного спеціаліста Сектору з питань міграції, переміщення, надзвичайних ситуацій та освіти пані Паули Кленнер-Фортес.

Метою візиту делегації було ознайомлення із забезпеченням навчального процесу в Ліцеї, який працює в очному режимі в умовах воєнного стану, а також з міжнародною діяльністю закладу в якості учасника Проєкту асоційованих шкіл ЮНЕСКО.

Представників ЮНЕСКО зустрічала директор Українського гуманітарного ліцею, доктор філософських наук Ірина Вернудіна. Між гостями і директором відбулася змістовна бесіда, в ході якої були окреслені особливості організації освітнього процесу в умовах війни і його практичне – безпекове, навчальне, виховне – забезпечення адміністрацією та педагогічним колективом ліцею.

Упродовж зустрічі були обговорені питання про форми навчання, прийнятні й бажані для учнів та батьків, гарантію закладом безпеки якісного навчального процесу, про очікувані виклики навчального року 2022-2023.

Особлива увага була приділена питанню забезпечення освітою дітей, які з родинами змушені були покинути тимчасово окуповані території України. Ірина Вернудіна детально поінформувала представників ЮНЕСКО про алгоритм дій закладу щодо забезпечення реалізації права доступу до навчання цієї категорії дітей, наголосивши, що “набуття юними українцями освіти в умовах війни забезпечує поступ і майбутнє України”.

Члени делегації познайомилась з міжнародною діяльністю ліцею, який з 1999 року є учасником Проєкту асоційованих шкіл ЮНЕСКО. Було зазначено, що заклад не припиняє роботу в цьому напрямку і в умовах воєнного стану, про що свідчать такі успішні проєкти, як Україна – Бразилія, українсько-американський проєкт, результативна співпраця з Японією у вивченні японської з носіями мови та ін. Також директор відповіла на численну кількість інших запитань.

Гості з Парижа оглянули приміщення Українського гуманітарного ліцею, відвідавши навчальні кабінети, музей, кафетерій, укриття та мали нагоду безпосередньо поспілкуватися з учнями, а для ліцеїстів виникла гарна нагода попрактикуватися англійською мовою.

У зустрічі місії ЮНЕСКО з директором Ліцею взяли участь Національний координатор Мережі асоційованих шкіл ЮНЕСКО України Раїса Євтушенко (МОН України), співробітник Секретаріату Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Ніна Крамарева (МЗС України), колишній заступник Постійного представника України при ЮНЕСКО, нині учитель французької мови Українського гуманітарного ліцею Лариса Мироненко.