Витоки  незалежності  України 

3 грудня 2018 року з нагоди доленосного дня в історії України – Всеукраїнського Референдуму 1991 року – відбулася щорічна зустріч-діалог із Першим Президентом незалежної України, головою Піклувальної Ради нашого ліцею, освіченою та дуже мудрою людиною – Леонідом Макаровичем Кравчуком.

Можливість послухати Леоніда Макаровича,  його мудрі настанови – це унікальне явище. Ще до початку зустрічі в актовій залі зібралося багато ліцеїстів, оскільки всі вони були в очікуванні діалогів із Людиною з великої літери.

Невимушена атмосфера довіри, щирості, приязні панувала під час зустрічі, модератором якої була Ганна  Стефанівна Сазоненко, директор ліцею, народний вчитель України, кандидат педагогічних наук, лауреат Державної премії в галузі освіти, яка блискуче володіє аудиторією.

Леонід Макарович інтегрував ліцеїстів в суспільно-політичний простір нашої держави. Торкнувся проблеми воєнного стану в Україні, наголосивши, що воєнний стан у тій ситуації, у якій його запровадили, не загрожує правам та свободам українців. «Якщо є воєнний стан – ми можемо все розпланувати, щоб повністю підготуватися до можливих загроз, врахувати всі ризики на випадок повномасштабного втручання в Україну. Я думаю, що за 30 днів це можна зробити», – сказав Перший Президент. Також обговорювалося питання надання Томосу Українській Православній Церкві.

Голова Піклувальної ради  вміє знайти спільну мову з ліцеїстами, адже секретом його успіху є талант дипломата й політика. Звернувшись до дітей, Леонід Макарович сказав: «Щоб мати успішне майбутнє, треба орієнтуватися на великі цілі». На його думку, всі наші дії відбиваються на тілі країни. Отже, ми кожного дня будуємо незалежну державу, збереження якої зараз найгостріше  питання.

Зустріч із Людиною, яка підписала історичні Біловезькі домовленості, була надзвичайно важливою для нас, адже еліта виховується елітою.

 

Максим Мойсеєв,
 ліцеїст 32 (юридичної) групи