Виставковий світ Картинної галереї ліцею

Людина перетворює світ не тіль­ки утилітарно-практично, а й естетич­но,   тобто    творить його   за    законами    краси. Лише в атмосфері культури можна пробудити в людині творця, розвивати особистість через систему цінностей, традицій та вірувань. Ліцей і Картинна галерея – це мрії, які стали дійсністю, а зустрічі із митцями допомагають і розширювати естетичні горизонти, і усвідомлювати, що розуміння мистецтва – це завжди робота серця і душі.

3 листопада у Картинній галереї ліцею відкрилася художня експозиція «Світ кераміки Віри Томашевської», яку представляв архітектор Орест Томашевський, син майстрині.

 Кожна з керамічних композицій Віри Томашевської - оповідь, сповнена чарівних і витончених подробиць. Для них характерний настрій,  а в порядку розташування квітів або будинків головним є не подібність до реальності, а необхідний авторові ритм. Тому і можна стверджувати, що у автора   власний, оригінальний і неповторний жанр.

Всесвіт Віри Томашевської захоплює щедрістю та розмаїттям, радістю та гармонією, зрештою, просто красою. При цьому він складається, так би мовити, з кількох «просторів» (чи навіть «стихій»). Кожна робота може «відбуватися» в одному (одній) з них або охоплювати кілька чи навіть усі. Керамічні елементи, з яких складається (чи набирається) панно, - схожі, але про цьому неповторні, як дві різні квітки чи два птахи.

 Особливе місце у творчості мисткині займають композиції на релігійну тематику, звернення до якої вже саме по собі є надзвичайно відповідальним («Натюрморт», «Осіння Лавра»). З їхньою появою керамічний Всесвіт Віри Томашевської отримав ту абсолютну гармонійну довершеність, якої іноді так не вистачає Всесвіту реальному.

Запрошуємо Вас до перегляду >>>
  Ганна Снітко, учитель художньої культури
Ольга Осадча, заступник директора з інформаційних технологій