ВИПУСКНИЦЯ УГЛ – ЛАУРЕАТКА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ МИРУ

 

Вельмишановні панове Українці!

Маємо щасливу нагоду повідомити, що вперше в історії України Нобелівську премію миру 2022 року присуджено українській правозахисній організації «Центр Громадянських Свобод», засновницею та очільницею якої є випускниця Українського гуманітарного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка 2001 року ОЛЕКСАНДРА МАТВІЙЧУК.

Центр Громадянських Свобод заснований нею 2007 року для просування загальнолюдських цінностей у царині прав і свобод. Його місією є становлення прав людини, демократії та солідарності в Україні й регіоні ОБСЄ задля утвердження людської гідності. Він є однією з провідних правозахисних організацій в Україні, що впливає на формування громадської думки, державної політики, підтримує розвиток громадянського активізму та залучений до міжнародних мереж і солідарних дій з просування прав людини в регіоні ОБСЄ.

 

Олександра Матвійчук має понад 20-річний досвід професійної діяльності, пов’язаної з утвердженням прав і свобод в Україні. Вона була координаторкою громадянської ініціативи «Євромайдан SOS», членкинею Консультативної ради при Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, ініціаторкою кампанії #SaveOlegSentsov.

 

Олександра є лауреаткою премії імені Василя Стуса (2007), Сюра Ліндебракке за демократію та права людини (Королівство Норвегія, 2015), премії «Захисник демократії» від місій ОБСЄ (2016), премії «Відважна жінка України» від посольства США (2017). У вересні 2022 року Олександра здобула премію «За правильний спосіб життя» від шведського фонду Right Livelihood Award Foundation, яку називають також альтернативною Нобелівською премією.

 

Сьогодні особистий і професійний внесок Олександри в нашу спільну Перемогу над окупантом полягає в документуванні воєнних злочинів рашизму проти України й Українців. Разом з іншими правозахисниками вона просуває ініціативу створення трибуналу для путіна та усіх воєнних злочинців країни-агресора, що ведуть війну геноциїдального характеру задля знищення української національної ідентичності.

 

«Наша мета – задокументувати кожен найменший воєнний злочин у кожному населеному пункті. росія звикла до безкарності, десятиліттями вчиняючи воєнні злочини в різних країнах. Якщо ми хочемо миру, нам потрібне правосуддя. Стійкого миру не буває без справедливості», – зазначила Олександра нещодавно в інтерв’ю «Громадському».

І додала: «Ми боремося не тільки за території. Ми боремося за людей і за наші цінності. Ми зараз боремося за те, щоби залишити нашим дітям таку країну в спадок, у якій їм не доводилося б проходити через наші випробування».

 

Віримо в це, Олександро, дякуємо за позицію!

 

В Українському гуманітарному ліцеї досі працюють ті вчителі, які навчали Олександру Матвійчук, які творять таких випускників. Ось що вони згадують.

 

Бальоха Катерина Миколаївна, вчитель української літератури, заслужений учитель України: «Скажу про феноменальну пам’ять Олександри. Прочитавши текст, вона через півгодини знала його напам’ять. Тому постійно була задіяна в імпрезах, святах, конкурсах, інших різноманітних ліцейних активностях».

 

Гольденберг Яків Михайлович, учитель історії України, заслужений учитель України: «Олександра Матвійчук завжди цікавилася правовими дисциплінами та історією, брала активну участь у житті ліцею. Запам’яталася щирістю й відкритістю, зацікавленістю в усьому, чим доводилося займатися».

 

Гребенюк Людмила Іванівна, вчитель всесвітньої історії, заслужений учитель України: «Олександра за період навчання в ліцеї запам’яталася мені як здібна, творча, наполеглива учениця з активною громадянською позицією. Особливо мене вразив проєкт з українознавства, який захищала її творча група за сценарієм, написаним Олександрою. Уже тоді відчувалась її тверда українська позиція, її особиста відданість та відповідальність за долю своєї країни».

 

Центр Громадянських Свобод став першою в історії українською організацією, яка отримала Нобелівську премію. 10 грудня Олександра Матвійчук виголосить свою Нобелівську промову. Чекаємо, щиро бажаємо успіху!

 

Тримаймося разом, шановні панове Українці – до і, головне, після ПЕРЕМОГИ!