2 вересня 2016 року у Картинній галереї ліцею відбулося відкриття виставки Валерія Олександровича Франчука  — українського художника, графіка, народного художника України,  Лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка.

Народився майбутній митець 10 вересня 1950 року в селі Зелена Красилівського району Хмельницької області. Закінчив Київський Державний Художній Інститут (нині Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури) в 1986 році. Член Національної спілки художників України з 1990 року.

З 1983 року проводить активну виставкову діяльність як на території України так і далеко за її межами, що сприяє інтеграції українського мистецтва до світової культурної спільноти. Творчий доробок митця за 30 років складається більш як 4000 творів живопису і понад 1000 графічних листів. На його рахунку 104 групових, республіканських і міжнародних художніх виставок та 170 персональних виставок в Україні та за її межами. Твори зберігаються у вітчизняних музеях, громадських організаціях та культурних центрах України та країн світу. Вони захоплюють численних шанувальників живопису глибоким осмисленням проблем нашої історії й сучасності, вишуканою і своєрідною манерою виконання (митець працює шпателем).

У його доробку – твори, присвячені історії козацької доби, пам'яті жертв голодомору, тяжкій праці ліквідаторів Чорнобиля. Кожна картина — як «придорожній хрест, біля якого потрібно спинитися, подумати, це гімн Україні, це молитва за її долю». 

Гідний наслідування громадянський і патріотичний вчинок В. Франчука — його рішення передати в дар державі (Музею-меморіалу голодомору в Україні) 75 твори із циклу «Розгойдані дзвони пам’яті», які він присвятив своїй матері й тисячам загиблих у часи лихоліття.

Про художника Валерія Франчука говорять, що він — Літописець України, адже все його життя і творчість  невід’ємне від долі народу.

Учні мали можливість поспілкуватися з митцем, почути його розповідь про мотиви і теми картин, представлених на виставці, про улюблені куточки рідної землі.

Фотоальбом з відкриття виставки

...