Традиції нетрадиційної школи

13 грудня о 15.00 відбулася традиційна зустріч-діалог із Першим Президентом України, головою Піклувальної ради ліцею, Леонідом Макаровичем Кравчуком «8 грудня 1991 року. Точка неповернення», присвячена 25-річниці підписання Біловезької угоди.

Наша держава до подій 8 грудня 1991 року йшла через голодомори, революції, війни і страждання. За підписом Леоніда Макаровича під Біловезькою угодою стояв Український народ, який проголосував за свою Незалежність.

Леонід Макарович Кравчук зауважив, що світ ділиться на «до» і «після» Біловезької  угоди, і це не випадковість. Україна довго йшла до цієї точки, в якій зафіксувався остаточний розвал  Радянської  імперії . «Не Кравчук, а народ підписав цю угоду, ― нагадав  Леонід Макарович, ― бо воля народу, суверенітет і територіальна цілісність ― це святі речі. Вони не обговорюються. Той, хто береться піддавати їх сумніву, той ворог власного народу. Це закон вічності, світ здригнеться, якщо його порушити».

Звертаючись до ліцеїстів, Леонід Макарович сказав: «Шановні мої молоді друзі, дуже радий зустрічі, можливості спілкуватися з вами, бо я член нашої ліцейної родини. Ви є представниками української інтелігенції, яка має будувати нашу державу, за вами прийдешнє, і саме вам треба взяти на себе відповідальність за Україну вже сьогодні. Починайте будувати її тут, у ліцеї, це ваша маленька Україна. Чуйте свою Україну, чуйте свою землю!»

За традицією діалоги вела Ганна Стефанівна Сазоненко, директор ліцею, народний вчитель України, кандидат педагогічних наук, блискучий модератор, який  вміє створити інтелектуально-енергетичне поле.

Представивши книгу-фотолітопис  Леоніда Макаровича «Біловезька угода. 8 грудня 1991 року. Точка неповернення», у якій розміщено унікальні, вражаючі фотографії, що демонструють пробудження волевиявлення народу, директор підкреслила: «Буду мужньо стояти в Україні, бо ми виховуємо національну еліту ― майбутнє  держави».

Цьогоріч на зустріч були запрошені лідери учнівського врядування столичних шкіл Міжнародного освітянського «Партнер»-клубу, які, за українською традицією, першими поставили запитання Л.М. Кравчуку.

Йшлося про вчора (Україна ― 1991),  сьогодні (Україна ― 2016) і майбутнє європейської України.

Щира розмова з Першим Президентом України, головою Піклувальної ради ліцею спонукала ліцеїстів замислитися над власним  майбутнім та майбутнім рідної країни.