Шляхами подвигів і слави…

5 листопада в ліцеї відбулася святкова імпреза та Уроки мужності, присвячені 70-ій річниці з Дня визволення України від нацистських окупантів.

На традиційну зустріч із ліцеїстами були запрошені голова Ради ветеранів Печерського району В.Брежинський, ветерани 601 мікрорайону Печерського району Б.П.Афанасьєв, І.В. Кібіткіна, які поділилися своїми найяскравішими спогадами про пережиті лихоліття війни, мужність та героїзм українського народу.

Крім того, на святі були присутні учасники АТО. «Все починалося з Майдану, - підкреслили вони, додавши: - коли ж на Сході почалися воєнні дії, покинули все і поїхали воювати добровольцями за єдину Україну». Далі учасники зустрічі розповіли про свої перші дні на Сході, про перші бої і, взaгалі, про перебіг подій, а також наголосили, що без підтримки волонтерів військовим було б дуже складно.

Ця зустріч вкотре засвідчила нерозривну єдність поколінь ХХ та ХХІ століть, прагнення України жити в суверенній державі, в мирі і злагоді з усіма народами, усвідомлення причетності і відповідальності кожного за мир у світі.

Особливою була атмосфера свята: вдячність і тепло, делікатність і приязнь, сердечність і взаємна турбота про долю України – все це єднало гостей і ліцейну родину. Зворушливі рядки поезій у виконанні ліцеїстів 32 групи, артистичність і шляхетність виконання, громадянське звучання фінального акорду свята - пісні про Україну – сприяли єдності всіх у боротьбі за мирний поступ України.

 

Вітер історії дме і зміта

Храми, ілюзії, села, міста.

Вітер історії... Бог режисер…

Крутиться-корчиться змій СРСР.

Гірко старому, малечі, вдові:

Світ розіп’явся на «мертві й живі».

Вітер історії дме-заміта…

Молиться Страдниця – Мати свята.

Сину улюблений – путь освіти,

Дай нам, розсвареним, згоди дійти,

Люд наш скеруй на шляхи каяття,

Виведи дух із рутини буття –

Ти, що розп’явся за нас і воскрес,

Зглянься на нас із блакиті небес!

Вітер …

 

Катерина Бальоха,

учитель української літератури ліцею