Щоб стати лідером, треба ним бути вже зараз

 

Усі ми знаємо, що наш ліцей є найкращим прикладом демократичного навчального закладу. Та  в чому полягає демократія ліцею?  Найважливішою складовою демократичного управління ліцеєм є Учнівський парламент. Це  саме той  орган  законодавчої влади, що реалізує ідеї та пропозиції ліцеїстів. Представниками парламенту є найяскравіші особистості, які поєднують у собі креативність, відповідальність, надійність та лідерські якості. Такими є Юрій Носик, Юрій Павленко, Ярина Чорногуз, Данило Соболь – екс-голови Учнівського парламенту. Ними передбачені напрями розвитку,  які й до сьогодні визначають ціннісні координати  ліцейного життя. Це яскравий зразок  єдності та наступності поколінь. 

Діяльність парламенту направлена не тільки на освітній процес, а й на соціально-адаптаційний, адже ліцей – це наш дім, і ми повинні робити його кращим, створювати сприятливі умови для навчання й виховання майбутньої еліти.

20 жовтня відбулися вибори Голови учнівського парламенту 2016-2017 н.р. Свої кандидатури висунули такі ліцеїсти: Мироненко Богдан (13 група), Криштопа Антон (11 група), Гончаренко Олександра та Сташук Михайло,   (22 група), Зарицька Варвара  (23 група).  Подія розпочалася зі вступного слова екс-голови Учнівського парламенту, кандидата юридичних наук, декана факультету навчання іноземних громадян Київського національного університету імені Тараса Шевченка Юрія Носика. У своїй промові він нагадав про важливість учнівського парламентаризму як органу врядування та побажав успіхів кандидатам на пост голови Учнівського парламенту.

Кожному кандидату була надана можливість презентувати свою програму діяльності. Мироненко Богдан відштовхувався від того, що ліцей – це держава, яка повинна мати міцний політичний устрій, а Учнівський парламент – складова громадсько-державної моделі управління ліцеєм, завдяки якій ми можемо контролювати демократичні процеси, що відбуваються в нашій державі. Олександра Гончаренко за допомогою схематичного зображення своєї програми дала зрозуміти, що вона має на меті розширити креативний простір ліцею: ввести нові творчі та спортивні профілі. Девізом Михайла Сташука стала фраза – «Думати… Говорити? Робити!» На його думку, голова Учнівського парламенту має бути відповідальним,  справжнім лідером. Презентація Зарицької Варвари наповнена яскравими кольорами та емоціями, її домінантою є  те, що ліцеїсти повинні генерувати ідеї зі швидкістю світла, адже майбутнє ліцею саме в руках його учнів. Варвара вважає, що ліцей має розширяти свої кордони, а парламент повинен брати ще більшу участь в життєдіяльності закладу.

Виступ Криштопи Антона запам’ятався його групою підтримки, яка розповіла про всі якості Антона як майбутнього голови парламенту. Ідея Антона полягала в тому, що думка ліцеїста має бути найважливішою і ліцеїсти повинні мати змогу втілювати свої ідеї у життя, адже діяльність, майбутнє учнів починається саме тут.

І ось, нарешті,  довгоочікувана мить: за  результатами голосування  головою Учнівського парламенту була обрана  Варвара  Зарицька. Вітаємо та бажаємо успіхів!

                   Микита Крижанівський, 

ліцеїст 23  групи,  член Учнівського парламенту 

 

...