ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ КОНСИЛІУМ

Традиційний психолого-педагогічний консиліум – чи не найважливіша подія у ліцейному житті кожного першокурсника. Чому? Через представництво! У ньому беруть участь члени адміністрації, завідувачі предметних кафедр і лабораторій учителі-предметники, вихователі, родини ліцеїстів.

Через форму і мету! Консиліум – це конструктивний діалог, глибокий аналіз рівня особистісних досягнень кожного учня, його психологічного портрету; факторів самореалізації; рекомендації з корекції освітньої траєкторії, і (основне!!!) – визначення профілю освіти у старшій школі.

Консиліум для усіх його учасників – завжди хвилююча подія… (це надає йому виваженої урочистості, шляхетної емоційності, стриманого пафосу).

Хвилююча подія, бо…

Для учителя – це можливість ще раз крізь призму досягнень своїх учнів оцінити власну педагогічну спроможність, фаховість, майстерність.

Для директора – зробити аналітично-прогностичні висновки щодо кадрової й освітньої стратегії розвитку ліцею.

Для учнів – можливість заново пережити моменти власного успіху або усвідомити прикрість зроблених помилок; почути слова підтримки та щирої настанови.

Для батьків – разом із дитиною пройти надзвичайно важливий етап її ліцейного життя, можливість відчути щемливу радість і гордість за свою дитину чи (у разі потреби) дослухатись до конкретних рекомендацій і порад із корекції батьківського впливу на дитину.

Окрім цього, консиліум – це ще й презентація кожним учнем свого «творчого портфоліо». Офіційно портфоліо – це папка індивідуальних навчальних і творчих досягнень, яка є сукупністю сертифікованих і несертифікованих документів, що виконують роль індивідуальної накопичувальної оцінки і є складовою рейтингової системи, запровадженої в ліцеї.

Головне завдання портфоліо – підтримувати високий рівень навчальної мотивації ліцеїстів, розвивати навички рефлективної та оцінюючої діяльності, формувати уміння навчитись – ставити мету, планувати, проектувати й організовувати власну освітню діяльність, визначати траєкторію успішної самореалізації.

Цьогоріч портфоліо актуалізували значущі для кожного учня факти і події ліцейного життя, вражали креативністю підходів до оформлення, змістовністю, відвертістю і щирістю висловлених вражень, почувань, висновків і планів.

Нотатки із консиліуму

«Ми вдячні ліцеєві за неоціненне відчуття того, що наші діти у цьому світі, окрім нас, батьків, ще комусь потрібні, що є люди, для яких доля наших дітей не байдужа»

Мама учня 11 групи Шабаша Миколи
Тупицька О.М.

«Ліцей-місце, куди бажаєш повертатися знову і знову, бажаєш бути частиною його унікального життя. Унікального своєю самобутністю, інтелектуальністю, творчістю, родинністю та духовністю. Саме в дусі поваги та любові до Батьківщини виховують ліцеїстів. Вся наша родина висловлює велику подяку всьому колективу, на чолі з директором, яка, як Берегиня, плекає ліцейне життя»

Мама учениці 12 групи Коваленко Анни
Коваленко Т.В.

«Ми вражені тим, що кожній дитині приділяється так багато уваги. Під час консиліуму відчувається, що викладачі з любов’ю ставляться до учнів. Позиція директора ліцею заслуговує на увагу, оскільки вона переконливо виховує в учневі бажання перемагати та розвиватися. Нам було приємно почути об’єктивні професійні висловлювання викладачів, які чітко та правдиво оцінили роботу дитини за рік, зазначили особисті якості учня, рівень його вихованості, культури та духовності»

Мама учня 12 групи Чижика Олексія
Чижик Л.І.

«Мене, як батька й людину з педагогічною освітою, досвідом викладання й наставництва, вразила практика проведення педагогічного консиліуму. Його учасники справді розглядають своє завдання не як залікове, а як розвиткове. Мені здається, що у ліцеї педагоги виявляють те, що вони є цілком свідомі, що їхня праця скерована на створення молодого загону майбутньої нашої передової верстви. Не зважаючи на те, що вчителі мусять дотримуватися державних критеріївоцінювання, їм все ж таки вдається залишатися однаково чутливими до завдань плекання дитячої душі й відповідального державування. Я щиро вдячний за ту увагу, що її виявлено до особливостей розвитку моєї дитини. «Консиліум"» - слово з лікарської справи, й направду діагностика була точна й вичерпна. До того ж, це діагностика здоров'я. Учителі розуміють перебудовні вікові прямування й уміють розпізнати майбутні потреби й можливості вихованця. Думки викладачів є в усьому доцільні й виявляють уповні творче ставлення до навчального процесу з його надзавданням - творенням майбутнього нашої нації й держави»

Тато учениці 12 групи Саржевської Серафими
Саржевський С.В.

«Для мене ліцей − це омріяна реальність. Вперше його поріг я переступила у сім років для того, щоб виступити на родинному святі у старшого брата. І вже тоді я зрозуміла, що хочу навчатися саме тут. Чому? Бо ще маленькою, я відчула цей особливий дух, що оповіює кабінети, коридори та ліцей загалом. Саме він дає змогу усім бажаючим відкривати в собі нові грані, даючи змогу повірити в себе. Я вдячна всім, завдяки кому ліцей існує і буде існувати»

Учениця 12 групи
Коваленко Анна