У 2015-2016 н.р. Український гуманітарний ліцей Київського національного університету імені Тараса Шевченка для своїх вихованців провів мовні літні школи, що відбулися за підтримки Міністерства освіти і науки України з 30 травня до 10 червня 2016 року на базі ліцею, зокрема: літня школа з вивчення англійської мови для 10 класів; літні школи з вивчення німецької / французької / іспанської мов для 8-9 класів. Перевагами ліцейних мовних літніх шкіл стали:

 

  • обрана іноземна мова як єдина мова спілкування в групі;
  • запрошені носії мов;
  • невеликі групи;
  • сучасно обладнані аудиторії;
  • цікава інтенсивна програма мовної підготовки;
  • проектна робота;
  • ефективне використання аутентичних підручників та он-лайн ресурсів.

 

Із відгуків учасників літньої мовної школи:

 

«Цього року в рамках практики, яку ми проходили в червні, нам – ліцеїстам, було запропоновано відвідувати літню школу з англійської мови. Першого дня нашої мовної школи ми подивилися фільм "Олександр" мовою оригіналу, який обговорювали щодо історичної відповідності. Така робота сприяла засвоєнню нами широкого спектру історичної лексики. Дуже весело та пізнавально нам було знімати відеоролик за мотивами цього фільму. Цікавим та розвивальним був похід нашої групи до Києво-Могилянської академії, де ми зустрілися з носієм мови та розігрували суд над справою Хензеля і Гретель, героями відомої казки.

Також, ми дослідили життя архітектора Городецького та його найвідомішу будівлу в Києві - Будинок з Химерами. Результати дослідження наша група представила на розсуд ліцеїстів та вчителів. Захопливо було готувати екскурсії Києвом англійською мовою, й ми відчули себе справжніми гідами. Це була чудова та пізнавальна мовна практика. Дякуємо Наталії Юріївні Щербо, нашому керівнику з мовної практики, та ліцею за її організацію та проведення!» (Валерія Клименко, 22 гр.).

 

«На мій погляд, практика була чудовим способом збудити жагу до знань та вміння їх використовувати. Вона дала змогу побачити нові місця, нових людей, пізнати нові події та думки, - вона дала щось реально нове та цікаве. А хіба може бути щось кращим і важливішим за це?» (Володимир Носко, 22 гр.).

 

«Коли ти живеш у маленькому провінційному містечку і навчаєшся у звичайній, нехай навіть спеціалізованій школі, ти навіть не уявляєш усіх своїх можливостей. Так було і зі мною. Мене вважали сильною ученицею у школі, твори ставили у приклад, а ентузіазм було важко стримати. Тому я почала пошуки навчального закладу в столиці.

Обравши три ліцеї і пройшовши відбір до усіх, переді мною постало запитання: де саме реалізовувати себе? Перший ліцей спробував заманити мене безкоштовним вай-фаєм, другий гучними промовами, а увійшовши до третього, я пошепки сказала мамі на вушко: «Я хочу тут навчатися». Ніхто навіть не чекав на легке навчання, бо рівень знань і вимог значно відрізнявся від звичного.

Перший рік у ліцеї минув і допоміг мені визначитися з майбутньою професією і профілем. Ліцей подарував мені безліч можливостей, усі дороги відкриті і лише чекають на амбіційну молодь на шляху до Олімпу. З'явилися нові мрії та цілі, здавалося, варто лише простягнути долоньку – і досягнеш мети.

Настав час другого курсу і шкільних буденностей. Нові вчителі, нові зустрічі. Десятий клас перевернув моє уявлення про українську літературу. Я закохалась у творчість Лесі Укранки, Володимира Винниченка і саме завдяки цьому у мене з'явився поштовх до власної творчості. Слова лилися з емоцій і складалися у верлібри, а з-під олівця з'являлися непогані портрети. Мені, як майбутньому журналісту, навіть пощастило отримати з десяток публікацій у київських газетах! Я відчуваю, що це не лише завдяки моїм старанням, а, передусім, завдяки ліцею та прекрасним учителям, які цілком віддані своїй справі. Доводилося боротися з лінню і вчитися, розвиватися, а це одне задоволення у такому родинному і теплому середовищі ліцею, у любові до Батьківщини і неймовірній підтримці. Я, здається, готова справді змінити світ, але без найкращого і улюбленого навчального закладу це мені, певно, не під силу.

Прикро, що я не достатньо використала свій потенціал і можливості з деяких шкільних дисциплін, але я впевнена, що у наступному навчальному році у мене все вийде, адже найдорожче починаєш цінувати лише тоді, коли майже втрачаєш» (Щиро Ваша,учениця 21 -ї філологічної групи.)

 

Найкращі звітні відеопроекти з мовної практики дивіться за посиланнями:

 

https://youtu.be/ZwcSvJJyGtw

 

https://youtu.be/s5lXCbEK3AE