Звичай, традиція, пам'ять… Це ті цінності, які роблять народ невмирущим…Звичаї зникають, бо люди більше цінують чуже, а не своє…

Саме про силу національної традиції, невмирущість народної культури, вічність роду і народу йшлося на презентації книги «Культ предків» Н.Фіцич, відомої телеведучої, журналістки, авторки передач «Майстер-клас із Наталкою Фіцич», «Про Образ», випускницею нашого ліцею.

«Ця книга стала результатом унікального проекту, який я втілювала з командою сподвижників та етнографом Олексієм Долею. Мета цього проекту – дослідження архаїчних календарно-обрядових звичаїв та свят сучасних українців різних регіонів України, – розповідає Н.Фіцич. – Працюючи над цим задумом, ми із творчою групою об’їздили всю Україну і відчули силу, різномаїття і невмирущість народної традиції, культури. За довгу подорож я зрозуміла, наскільки велика Україна і які різні звичаї вона зберігає…І, мабуть, саме вміння нести пам'ять роду і водночас радіти життю вразило мене найбільше. Я вдячна усім…»

Масниці, Благовіщення, Трійця, Маковія, Спаса, Покрова, Святвечір, Водохреща, Стрітення у різних куточках України… Що означають і символізують у традиційній культурі українців ставник, опіканці, жайворонки, драбинки, шуліки, встановлення віхи, водіння куста, горобина ніч? Усе це відображено на сторінках книги Н.Фіцич «Культ предків».

Ліцеїстка 12-ї групи Варвара Шевцова ось так відгукується про  цю зустріч: «Телевізійний культурний проект "Культ предків" збереже на довгі часи те, що могло забутися. Уявіть собі: і пісні про еміграцію, і процес«биття байдиків», і навіть рецепти традиційного печива до Вознесіння  могли б канути в лету разом із душами добрих людей, що поділилися цим скарбом з усією Україною! 

Головне – не далекий Ярослав Мудрий, яким він був батьком, дідом і прадідом ще за незапам'ятних часів, а власний рід кожного з нас. Так і зберігаються традиції в межах родин, родів, друзів та близьких людей.  У зошитах ховаються записи, у листах ховаються крилаті вислови, у запилених шафах – традиційні костюми, а у затінках – душі предків. 

Нас не змушують документувати кожну незначну подію, а лише закликають не втрачати зв'язок із минулим…»

Ми щиро вдячні Наталці Фіцич за її закоханість у рідні традиції, її унікальну книгу «Культ предків» та бажання об’єднати у мирі та злагоді усіх українців.

Фоторафії з заходу