Партнерство. Довіра.  Рівність

 

Освіта,  яка не вчить жити успішно в
сучасному світі, не має ніякої цінності
Роберт  Кійосакі

 

    Ліцей – не традиційна школа, а школа традицій. Педагогічна рада  –   це достатньо звична  для освітянського кола подія,  але в Українському гуманітарному ліцеї вона особлива.  За масштабом осмислення – це  справжня  конференція, відкритий діалог, у якому беруть участь  учителі, батьки та навіть учні.  Тема цієї  педради «Перші кроки в становленні  життєвої компетентності ліцеїста»
    Проектом освітньої діяльності на  2016-2017 н.р. визначено   такі питання:
1. Перші кроки в становленні життєвої компетентності ліцеїста;
2. Проблеми адаптації учнів нового набору.
    Дискурс,  аналіз, пропозиції,  прийняття  колегіальних рішень учителями,  батьками,  ліцеїстами продемонстрували єдність  думок і прагнень  ліцейної родини у   справі  виховання  юного покоління.
    «Кожна дитина неповторна, наділена від природи унікальними здібностями, талантами та можливостями.  Місія ліцею – допомогти розкрити та розвинути здібності й можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками», – наголосила у виступі Г.С. Сазоненко, директор ліцею, народний вчитель України, кандидат педагогічних наук.
    Учасники педради відзначили конструктивність діалогу. Виступів було багато, адже в основі педагогіки партнерства – спільні цілі та прагнення для досягнення результату – виховання життєво компетентної особистості. Цікаві думки звучали з уст учнів нового набору та батьків:  

    «Нова  європейська модель школи в Україні вже сьогодні. Це я відчула,   коли відвідала педагогічну раду Українського гуманітарного ліцею КНУ  імені Тараса Шевченка  як голова батьківського комітету 8-Б класу. Думки дітей, батьків – усіх почула народний вчитель Галина Стефанівна. Я була вперше присутня на такій педагогічній раді і можу сказати, що цей досвід для дітей, батьків та вчителів дуже потрібний. Наш клас запропонував конкурс талантів, і  ми маємо надію на продовження такого спілкування».

                                                                                       Валентина Маркевич

    «Ліцеїст і кандидат педагогічних наук, директор ліцею Г.С. Сазоненко  разом обговорювали  проблеми, аналізували,  генерували ідеї. Це вражає! Дві години пролетіли, наче одна мить! Наш син, Тарас Хмара, через тиждень відвідування ліцею, сказав:  «Мамо – ми тут Люди, нас поважають учителі, до нас дослухаються! Нам постійно наголошують, що ми майбутня українська еліта, і ми відчуваємо це в ставленні до нас!». Дякуємо  директору ліцею,  Галині   Стефанівні Сазоненко, педагогічному колективу за створення позитивного клімату в ліцеї, іскорки вогників у очах сина, бажання тягнутися до висоти».

                                                                                    Роксоляна Хмара,  член  Батьківської  ради ліцею

«Педрада, що відбулася 10 листопада 2016 року, – мій перший досвід участі в таких подіях. Цікава деталь – спільне генерування ідей усіма учасниками  на противагу звичним нудним «обговоренням» однієї й тієї ж теми. Різноманітні тези досить швидко змінювали одна одну, а кожна пропозиція  знаходила багато доповнень та ініціатив від батьків  та учнів».  

                                                                             Богдан Мироненко, 13 група

«Оскільки я був на цій події як заступник голови Учнівського парламенту, то мені було дуже цікаво слухати враження, пропозиції та ідеї ліцеїстів і батьків у обговоренні  питання взаємин «учителі – батьки – діти». Був приємно вражений, бо почув багато пропозицій про проведення спільних різноманітних акцій. Що ж, ліцейний парламент зробить усе можливе, аби нашим новим колегам було комфортно».

Антон Криштопа, 11 група

«Найбільш важливі речі в житті завжди не матеріальні – родина, друзі, близькі, звичайно, Батьківщина. Ліцей – те місце, яке уособлює в собі всі ці цінності. Це – прообраз маленької незалежної держави, де виховують громадян України».

Валентин Ліфтеров, 8-б клас

Таким чином, в основі педагогіки партнерства – спільні цілі та прагнення для досягнення результату – виховання життєво компетентної особистості, яка успішно самореалізується в соціумі як громадянин і  професіонал.