Пандемія дезінформації та вислови ненависті в умовах Covid-19:

 як освіта та цифрове громадянство можуть допомогти


    6 червня 2020 року департаментом освіти ЮНЕСКО був проведений вебінар на тему “Пандемія дезінформації та вислови ненависті в умовах Covid-19: як освіта та цифрове громадянство можуть допомогти?”. Від Українського гуманітарного ліцею, який з 1999 року є учасником проєкту “Асоційовані школи ЮНЕСКО”, у роботі вебінару брала участь учитель ліцею Мироненко Л.М.
    Із вступним словом до учасників вебінару звернулася керівниця відділу з питань миру і сталого розвитку департаменту освіти ЮНЕСКО В.Йєнсен, яка наголосила, що  свобода, доступ до інформації, особливо в галузі суспільної охорони здоров'я, і якісне висвітлення подій в новинах мають важливе значення для подолання безпрецедентної кризи, викликаної пандемією коронавірусу.
    У ході роботи вебінару виступили експерти з Великої Британії, США, Нігерії і Південного Судану, які відзначили, що сьогодні більше ніж будь-коли, світові потрібна професійна журналістика і надійна інформація, превентивна освітянська діяльність, вивчення досвіду інших країн з  метою протистояння поширенню чуток і дезінформації та  протидії поширенню COVID-19.  На їхню думку, сьогодні молоді люди мають вміти орієнтуватися в онлайн-просторі, щоб зменшити ризики у сприйнятті інформаційного масиву.  
    ЮНЕСКО сприяє просуванню відкритих освітніх ресурсів, а також ресурсів з медійної та інформаційної грамотності з метою протидії поширенню дезінформації, використання цифрових технологій, таких як штучний інтелект,  а також з метою розкриття важливої ролі документальної спадщини в об’єднанні зусиль для  боротьби з пандеміями в минулому.
    Український гуманітарний ліцей висловлює вдячність Координатору проєкту “Асоційовані школи ЮНЕСКО” в Україні від Міністерства освіти і науки України Глобі М.К. за організаційне сприяння участі представника УГЛ у вебінарі ЮНЕСКО.