Навчаємося демократії

Голова Учнівського парламенту ліцею – посада надзвичайно відповідальна. Представляти та лобіювати  інтересів учнівства перед широким загалом – складно та  почесно.

 Сонячний день, останнє тепло цього року за вікном, вереснево падає листя. В актовій залі Українського гуманітарного ліцею  гамірно та весело – саме зараз має відбутися довгождана подія для учнів – вибори Голови учнівського парламенту. За традицією, до початку голосування кандидати представляють себе на загал. Ось, власне, і вони, в першому ряді, – учні 22 групи Софія Бугрій та Антон Криштопа. Стурбовані, гарячково повторюють всі найменші деталі своїх виступів та обдумують, що ж за випробовування підготували для них цього року.

Ведучі свята, чинний Голова учнівського парламенту Варвара Зарицька (33 група) та заступник Голови парламенту, Голова виборчого комітету Сташук Михайло (32 група), хвилюються не менше за претендентів на цю високу посаду. І на це є причина – після оприлюднення результатів їх місію виконуватиме хтось із них, а все, над чим працювала команда парламенту попереднього скликання має бути не загублено, а удосконалено.   

Що ж, свято розпочалося…Усіх  привітала  учасниця шоу «Голос країни. Діти», учениця 22 групи Сорокіна Даря піснею «Тече вода». На сцену виходять ведучі, які  представляють кандидатів. Перше завдання – представлення себе «Я – особистість». Учасники мали змогу, проявивши свою неординарність та креативність,  представити себе. Софія підготувала зворушливий відеоролик, розповіла про себе, покоривши  весь зал. Натомість Антон вирішив завоювати довіру, довівши всім, що не обов’язково покладатися на техніку, головне – власний талант та влучно складений виступ.

Новинкою в ліцеї виявився конкурс  «УГЛ – це …».   Моделювання проблемних ситуацій,  інтерактив із  залом. На обмірковування кожної відповіді давалося по 10 секунд, а сама відповідь не могла тривати більше, ніж пів хвилини.   Справжній  марафон ідей, рішпень, що допоміг  виявити позицію ліцеїстів.

На завершення дійства було проведено дебати між учасниками змагання, де пролунали відповіді на запитання від опонентів, а також запитання від глядачів.

Потім усі глядачі були запрошені до фойє ліцею, де цього року розташувалася виборча дільниця. Для максимальної прозорості голосування, а також збереження анонімності, було введено голосування за списками. Першого дня проголосувало  більше ста ліцеїстів, другого – майже удвічі більше.

 А ось і довгоочікувана мить,  перемога!  Антон Криштопа – голова Учнівського парламенту!

Сташук Михайло,
заступник голови Учнівського парламенту,
учень 32 групи