… Народе мій, до тебе я ще верну, і в смерті обернуся до життя…

Ці слова Василя Стуса вкотре привертають нас до постаті невмирущого Поета, Українця, Борця…

6 січня Україна відзначала 80-літній ювілей Василя Стуса.

У нашому закладі учителі та ліцеїсти також пошанували пам'ять про цього величного Поета, який для сучасного покоління залишається прикладом безкомпромісності, мужності, гідності й сили духу.

У творчій імпрезі учні презентували не лише поезії, актуалізували біографію В.Стуса, але й ознайомили з унікальними публіцистичними творами – «Листами до сина». Ці фрагменти епістолярної спадщини В.Стуса якось по-особливому трепетно й ніжно торкаються струн душі кожної людини:  «Коли я був у твоєму віці, то регулярно влаштовував собі сповідь: що ти зробив за місяць доброго, чи злого. І картав себе за недобре. І виробив добру здатність – дбати про душу…Чиста, світла душа – то запорука людського здоров’я. І завжди приємно було згадувати все, що ти доброго зробив. Бо тільки добре вводить нас у коло інших людей, робить їх братами, а не просто сусідами. Так само – дбай про своїх друзів. Вони повинні бути чисті і добрі. Інших – не треба. А добрі друзі допомагають рости і ставати кращим».

Життя Василя Стуса трагічно обірвалося на 47-му році у таборі для політичних в’язнів біля села Кучино, Пермської обл. (РФ), проте воно було схоже на спалах — короткий і яскравий.

Тривалий час поезія В. Стуса була недоступною читачеві, а сьогодні його вірші, літературно-критичні праці є національною гордістю нашого народу, великим духовним здобутком. Своєю творчістю В.Стус піднявся до вершин світової поезії.

Його ім'я нині на вустах не лише у знавців української літератури,  а всіх, кому дорога Україна.

 У 1991 році Василя Стуса посмертно відзначено Національною премією України імені Т. Г. Шевченка за збірку поезій «Дорога болю» (1990).

26 листопада 2005 р. відповідним Указом Президента України Василю Стусу посмертно присвоєно звання Героя України.

Щиро вдячні усім ліцеїстам, хто долучився до акції вшанування постаті В.Стуса, ведучим та читцям, кафедрі української філології, а особливо – голові Учнівського парламенту – Антону Криштопі, який зіграв роль В.Стуса в імпрезі «Народе мій, до тебе я ще верну….».