Мова і час

 Зустріч із  знаним українським мовознавцем, член-кореспондентом Національної академії наук України, доктором філологічних наук, професором Світланою Єрмоленко зібрала значну і, головне, зацікавлену аудиторію ліцеїстів.

Під час діалогу з мовознавцем висвітлювалися такі аспекти, як визначення мовної культури (культури мови),   її роль у нашому житті; характеристика основних мовних стилів і їх властивостей; формування літературного стандарту та його взаємодія з розмовною мовою.

Кожне з цих питань є надважливим не лише для науки, а й для нашого повсякденного життя, адже мова є його невід’ємною складовою, а без речей, зазначених під час розповіді науковця, вона просто не може існувати й втратить себе (хіба ж може існувати основне джерело інформації та засіб порозуміння людей без загального стандарту?). І саме це зробило розмову надзвичайно цікавою та пізнавальною.  

Розповідаючи про українську мову, її розвиток і проблеми в різні часи, стилістику української мови та її унормування,  наша гостя влучно цитувала поезії Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Уласа Самчука, Ліни Костенко, Бориса Олійника.  

Як висновок, хочу згадати найвідомішу цитату французького вченого та філософа Рене Декарта: “Cogito, ergo sum”. Думаю, отже існую. Це саме ті речі, що змушують нас задумуватися, роблять наше життя життям.

Дуже  вдячний за зустріч із  такою Людиною.

Носко Володимир,
 ліцеїст 31(філологічної) групи