5 грудня 2019 року в стінах Українського гуманітарного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка відбулася науково-практична конференція «Краса і сила рідної мови», яка проводилася за ініціативи відділення української філології та мистецтвознавства Київської Малої академії наук учнівської молоді.
   Учасниками конференції стали юні дослідники у галузі української мови та літератури, мистецтвознавства, фольклористики. Почесну президію очолили Іваненко І.М., завідувач відділення української філології та мистецтвознавства, керівник секції української мови, кандидат філологічних наук; Леута О.І., керівник секції фольклористики, професор кафедри української мови Національного педагогічного університету імені М.Драгоманова, доктор філологічних наук; Сидоренко О.М., керівник секції мистецтвознавства, доцент кафедри мовної підготовки КНУ імені Тараса Шевченка, кандидат філологічних наук; Єлісєєва Н.Д., керівник секції української літератури; Фурса С.В., методист відділення української філології та мистецтвознавства.
    Які актуальні теми хвилювали юних дослідників? У чому користь і практичне значення цієї конференції? Що відкрили для себе учасники?
   Серед мовознавчих досліджень старшокласників цікавими виявилися теми: «Поширення мовних запозичень та новацій під впливом цифровізації суспільства» (Воронцова Дарина), «Фемінітиви і гендерна чутливість в українському медіа» (Маярчук-Диса Аліса), «Етимологія лексем на позначення кольору» (Олефіренко Софія), «Побутування сленгу в українській мові та мовленні підлітків» (Юкало Софія), «Ідіостиль Лесі Українки» (Шевченко Злата), «Роль соціальних мереж у розвитку медіабренду» (Гребенець Ірина) та інші. Серед літературознавчих розвідок виокремлювались такі доповіді: «Особливості афористики Ю.Яновського на матеріалі роману «Майстер корабля» (Кучеренко Дар’я), «Художнє відображення національної свідомості в романі Івана Багряного «Тигролови» (Лоскот Олександра). Цікавими виявилися і теми на межі літератури й мистецтва: «Образ Захара Беркута в різних видах мистецтва» (Гніздовська Анастасія), «Культурний код українців, закладений в петриківських синопсисах» (Герман Аліса), «Дівчина з легенди – народна піснярка Маруся Чурай (за творами ХІХ – ХХ ст)» (Герасимчук Марія).
   Конференція стала корисною для юних науковців, адже вона виявила коло зацікавлень, позицію, мовні й літературознавчі компетентності учнів. Доповідачі аргументували, відстоювали свою думку, відповідали на запитання науковців, дискутували й занотовували поради щодо подальшого написання дослідження.
   Проведена конференція стала свідченням інтересу старшокласників до багатьох мовних питань, спонукала до переосмислення деяких тем, стала уроком у пізнанні окремих мовознавчих досліджень.
  Такі конференції потрібні й важливі, адже плекають юних науковців, сприяють розвитку науково-дослідницьких компетенцій, комунікативних умінь й мотивують до пошукової діяльності.
   Щиро вдячні організаторам і учасникам, учням і педагогам, які виявили небайдужість та інтерес до краси і сили нашого рідного Слова.

Ірина Головай, учитель Українського гуманітарного

ліцею КНУ імені Тараса Шевченка