Від активного громадянина – до держави-лідера

17  жовтня в Українському гуманітарному ліцеї  КНУ  імені Тараса Шевченка у рамках    Всеукраїнського проекту з громадянської освіти та політичного виховання «М-18: «Ми можемо більше! Вибори для дітей та молоді в Україні», що розпочався  як складова  міжнародної програми громадянського виховання і політичної освіти для дітей і молоді Under 18 (U18), відбулася  імітаційна гра для юних печерян, молодших 18 років – «Я обираю мера Києва!», яка надала їм можливість взяти участь у реальному виборчому процесі,  зробити  свій відповідальний вибір та зрозуміти механізм демократії.

Дякуємо Департаменту освіти,  молоді та спорту виконавчого органу Київської  міської  влади  (Київської міської державної адміністрації),  національному координатору  проекту М18 - Паращенко Людмилі, голові ГО "Агенція розвитку освітньоїполітики", директору Київського ліцею бізнесу, доктору  наук із державного управління за  високий рівень організації  проведення проекту та інтеграцію національно-державницьких пріоритетів України з європейською  політичною освітою,  а також  за   високу громадянську позицію  закладам Печерського району,  які активно долучилися до гри, а особливо: гімназії №56, загальноосвітнім  школам №5, № 78, №133, № 134,  спеціалізованій  школі  №80.

Н.В. Нестеренко, заступник директора з виховної роботи

Відгуки вихованців:

Ми – український народ. Якщо всі люди не докладуть зусиль до цієї справи, то нічого не зміниться. Впевнені, що людина, яка очолює велику групу однодумців,- це реальна сила, яка може боротися за свої права, ідеали та переконання. Ось тут постає питання про вибір Голови. Це є внеском кожного з нас у творення держави. Тут ми повинні не схибити, бо в нас є можливість обирати керівництво за своїм сумлінням.

Наш Мер, у першу чергу, повинен бути освіченою, високоморальною та інтелігентною людиною, бо його обов’язком стане припинити деградацію нашого суспільства. Очолювати цю громаду повинна особистість, яка є цілеспрямованою, має силу волі , яка може і вміє почати важливу справу і довести її до кінця.

Майбутнє країни – це діти, тому на сьогоднішній день проблема освіти є дуже важливою. Майбутній Мер повинен розв’язати проблеми обмеженої кількості бюджетного навчання, соціального захисту дітей та молоді.  Йому необхідно також удосконалити програми державної допомоги сиротам, малозабезпеченим і багатодітним родинам. Цій Людині потрібно бути людиною екологічної ери. Ми часто-густо говоримо про красу довкілля, справді, неозорі поля вражають своєю безмежністю, гори, що ніби вросли у блакить неба, своєю величчю… Отже,  Мер має подбати про наш спільний дім, як і про тих, хто живе в цьому домі.

Олександра Сегал, ліцеїстка  24 (юридичної групи)

Під час виборів я була членом виборчої комісії. У мої обов’язки входило видавати бюлетені та відповідати на запитання. Це була досить напружена робота, яка вимагала значної концентрації та уваги.

            Мені сподобалося, що все до найменших деталей, починаючи з організації роботи і до оформлення виборчої дільниці, було як на справжніх виборах. А найбільше вразила серйозна, піднесена атмосфера, щире і відповідальне ставлення учасників. До речі, в виборах брали  участь учні не тільки нашого ліцею, а й інших шкіл Печерського району. Багато з них прийшли з учителями,  батьками, родичами, друзями. На мою думку, всі отримали позитивний і цікавий досвід. І хоча це була лише гра, вона продемонструвала, що ми активні, свідомі та спроможні брати участь у політичних і суспільних процесах.

Анна  Штогрін,ліцеїстка  24 (юридичної групи)

Світлини можна переглянути за посиланням >>>