17 травня 2016 року у  ліцеї відбулося розширене засідання науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України.

У рамках засідання відбувся звіт Українського гуманітарного ліцею про завершення дослідно-експериментальної роботи за темою: «Розроблення та становлення моделі акмеологічного навчального закладу» (вересень 2010 р. – травень 2016 р.).  

Директор ліцею, педагогічний керівник дослідження, кандидат педагогічних наук, народний вчитель України Г.С. Сазоненко зазначила, що завдання нової школи – дати гідну відповідь на виклики ХХІ ст. Саме освіта (навчання й виховання нових поколінь) має стати в авангарді європейської України – економічно розвиненої, духовної, політично інтегрованої.

У наш час освітні системи європейських країн співдружності перебудовуються на основі європейської моделі освіти, що має на меті підготувати молодь до ефективної реалізації ідеалів і завдань інтеграції.

Значним поступом у цьому напрямку стало застосування у вітчизняному освітянському просторі здобутків акмеології, орієнтованої на потреби й розвиток особистості, забезпечення її високоякісної освіти на засадах компетентнісного підходу. Зумовлюючи розвиток інноваційних педагогічних акметехнологій, акмеологічна методологія орієнтована на розвиток здатності сучасної людини швидко реагувати на запити часу.

Дослідно-експериментальна робота за темою «Розроблення та становлення моделі акмеологічного навчального закладу» стала продовженням досліджень: «Родинність – філософія і методологія ліцею», (1995 – 1999р.); «Розробка і впровадження перспективних освітніх технологій» (1999 – 2005р.); «Педагогіка успіху» (2005 – 2010 р.).

Аналіз діяльності педагогічного колективу як цілісного та динамічного суб’єкта системи освітньо-професійної підготовки  української молоді дозволяє констатувати, що основними чинниками, які забезпечують якість ліцейної освіти як освіти акмеологічного закладу, є:

  • професійна компетентність учителя;
  • застосування інноваційних акметехнологій у навчально-виховному процесі;
  • залучення учнів до науково-дослідницької діяльності (захист проектів індивідуальних і колективних, монопредметних й інтегрованих, освітніх і суспільно-громадянських, проекти-лабораторій із економіки, математики, хімії);
  • відповідність програм навчальних дисциплін європейським вимогам, які базуються на розвитку ключових компетентностей;
  • акмепростір освітнього закладу як простір життя дитини, спільного буття, перетворений усіма суб’єктами на фактор інтегративного впливу на процес розвитку і саморозвитку особистості;
  • спрямованість на «суб’єкт  суб’єктну», діалогічну взаємодію  закономірний шлях розвитку життєвої компетентності й забезпечення якості освіти;
  • соціум, державна освітня політика та вплив родини серед визначальних факторів якості освіти;
  • зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) розглядається як інтегральний фактор визначення якості освіти й впливу на освітній простір української шкільної освіти, що мотивує освітні заклади до самооцінювання (внутрішнього моніторингу якості шкільної освіти);
  • міжнародні дослідження TIMS, PISA, PIRYS дозволять визначити якість шкільної освіти України в порівнянні з іншими країнами.

У контексті апробації результатів експериментальної діяльності ліцею опубліковано та передано до друку 43 публікації, а саме: директором ліцею (керівником проекту) – 1 монографію (у співавторстві), 10 статей та  тези 2 доповідей; педагогами ліцею – 26 статей, тези 3  доповідей та 1 посібник.  Також оприлюднено 8 статей про ліцей в періодичних виданнях України.

Таким чином, експериментальна педагогічна діяльність як частина інноваційної освітньої діяльності – це процес цілепокладання, мотивації, планування, організації, координування. Результатом функціонування та розвитку освітньої системи Українського гуманітарного ліцею на засадах акмеології стане найбільш повне розкриття природних здібностей й обдарувань його вихованців, формування духовно і соціально зрілого випускника ліцею, відповідального за якість власного життя, забезпечення високої якості освіти на засадах компетентісного підходу в акмеологічному просторі ліцею та впливу освітньої діяльності ліцею на якість столичної освіти.


Заступник директора з науково-педагогічної діяльності
А.О. Скорофатова