Єднання заради Незалежності

 22 січня – особливий день для нашої країни.  У 1919 року вперше за шістсот років був зроблений серйозний крок до об'єднання більшості етнічних українських земель – Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в одну самостійну соборну  державу. Проголошення Акту Злуки відбулося в Києві на Софіївській  площі, а 22 січня  визнано  всенародним і державним святом.  Проте об'єднання українських земель відбулося юридично та політично,  державне об'єднання не відбулося. Українські землі на довгі роки залишалися розз’єднаними.

На офіційному рівні свято Соборності вперше було урочисто відзначено 22 січня 1939 року.  Відбулось це у Карпатській Україні (м. Хуст), на той час - автономній республіці Чехословаччини. 

 Починаючи з 1990 року, відбувається відродження  цієї знаменної дати. Так, 21 січня 1990 року патріотичні сили України організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом і Івано-Франківськом як символ духовної єдності східних і західних земель України. В 2008-2011 роках у Києві такі «ланцюги» утворювали на мосту Патона, символічно об’єднуючи правий та лівий береги Дніпра. Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року. Особливо актуальним є усвідомлення і відзначення  цього свята  сьогодні, коли  частина українських земель є окупованими нашим зовнішнім ворогом, відбувається інформаційна і «гаряча» війна проти нашої країни, нашу державу хочуть розчленувати і знищити. Знову проливається кров за її незалежність та соборність. 

В Українському  гуманітарному ліцеї КНУ імені Тараса Шевченка  відзначати це свято давно вже стало традицією.  Кожного  року в цей день проводяться історико-літературні імпрези, які готують учні історико-філософських груп, години спілкування, флешмоби. На них запрошуються  відомі політичні,  державні діячі, учасники  правозахисного руху (Левко Лук’яненко, Герой України, член Піклувальної ради ліцею; Павло Мовчан, голова Всеукраїнського товариства «Просвіта»; Михайло Слабошпицький, український літературознавець, публіцист громадський діяч). У бібліотечно-інформаційному центрі організовуються віртуальні та книжкові виставки, присвячені цій даті. Ліцеїсти відвідують Національний музей історії України, музей Української Народної Республіки, музей  М.Грушевського. Відбувається покладання квітів до могил Героїв України.   
Згідно  Указу Президента України Петра Порошенка «Про відзначення в 2016 році Дня соборності України» №731 від 30 грудня 2015 року та за ініціативи голови Печерської райдержадміністрації Сергія Мартинчука проведено науково-просвітницький захід для працівників РДА. З лекцією про національно-визвольні рухи в Україні на початку XX століття, сучасному етапі боротьби за незалежність і територіальну цілісність України виступив заслужений вчитель України, вчитель історії Українського гуманітарного ліцею Київського Національного університету ім. Т. Г. Шевченка Олександр Худобець.

Світлини свят>>>