День Пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу 🕯️

 

З 1994 року в Україні 18 травня було визнано Днем скорботи і пам’яті жертв депортації кримських татар. Починаючи з 2016 року, 18 травня вшановується як День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу (згідно з постановою Верховної Ради України від 12.11.2015 р. «Про визнання геноциду кримськотатарського народу»)

З історії: 18 травня 1944 р. близько 200 тис. кримських татар депортували з рідного півострова, а за кілька днів увесь народ був позбавлений батьківщини.

За офіційними даними, майже половина з них загинула від голоду та хвороб у дорозі чи на засланні. Протягом 12 років кримські татари мали статус «спецпереселенців»...

З метою реалізації положень Закону України «Про корінні народи України», вшанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу та за рекомендацією Міністерства освіти і науки України в УГЛ, як і в інших закладах загальної середньої освіти, були проведені інформаційні години й тематичні уроки присвячені цим трагічним подіям.

Депортація кримських татар 18–20 травня 1944 року - один із найстрашніших злочинів радянської влади, вчинених нею під час Другої світової війни.

Пам'ятаємо... Ніколи знову!