День Гідності і Свободи

21 листопада Україна святкує День Гідності й Свободи – державне свято, що нагадує про дві важливі події: Помаранчеву революцію (2004 р.) та Революцію Гідності (2013 р.).

У цей День  відбулася зустріч-діалог із українським політиком, народним депутатом та випускницею нашого ліцею – Лесею Оробець, яка була учасницею подій на Майдані та відстоювала права нашої країни як європейської і, в першу чергу, – незалежної країни. Політик стверджує, що найголовніше – це вміння  дискутувати, доводити свою точку зору, швидко мислити та об’єднуватися, а головними людськими цінностями є Свобода та Гідність.

Також пані Леся зазначила, що знання іноземних мов необхідні не тільки перекладачам, але й кожному громадянину України  для вільного спілкування будь з ким.

«Майдан – чи не найперша перемога, коли ми змогли перемогти себе», - наголосила  випускниця.

Прадід Ярослава,
ліцеїстка 31 групи

Справжня майстерність – це  мистецтво говорити просто про складне. Ми слухали Лесю Оробець, як зачаровані.  Інтерактивне спілкування – прийом відомий, а також дієвий.  Випускниця ліцею запевнила:  знання мов, уміння бути людяним та сміливим зможуть зрушити з мертвої точки будь-яку справу, допоможуть скреснути будь-якій кризі.

Мені здалося, що в якийсь момент очі цієї сильної жінки наповнилися сльозами. Та вона продовжила свою розповідь без бронзових прикрас та прихованих реалій. Пані Леся  стала прикладом для багатьох із нас у тому, як   відстоювати власну точку зору в будь-якій ситуації, мислити реактивно та діяти рішуче.

Іноді дійсність може дійти до абсурду, та наша Україна поправляє віночок на темних косах, долонькою стирає майже непомітну сльозу з рожевої щоки та продовжує крокувати впевнено до світлого європейського майбутнього.

Варвара  Шевцова,
ліцеїстка 12  групи

Пані Леся була з нами чесною й відвертою, а розмова наша – максимально ґрунтовною. Ми почали з самого початку. Чому виник Євромайдан? Люди об’єдналися  заради спільних цінностей, заради свободи, права кожного на  власний вибір. Найважливіший урок, який ми мали змогу винести з цього Євромайдану – єдність. Ми можемо об’єднатися й відстояти те, у що віримо, без чого життя не є життям насправді.

Леся Юріївна  дала нам всім декілька порад. Абсолютно чітких, зрозумілих кожному й конкретних порад: вчити англійську, вчитися відстоювати себе й свою думку, усе перевіряти та нічому й нікому не вірити на слово, вчитися надавати першу медичну допомогу, знаходити вихід із будь-яких, навіть найскладніших ситуацій. Це – те,  що знадобиться кожному з нас.

Такі розмови необхідні нам, оскільки вони здатні показати правду, наштовхнути на глибинні, так потрібні нам у сучасному суспільстві роздуми, що формують незалежність власної думки й усвідомлення себе. Навряд-чи є ліцеїст, якого вона залишила байдужим… Ми вдячні за можливість спілкуватися з такими людьми.

Поліна Ільїних, ліцеїстка

31  (філологічної) групи