Безпека…Інформаційна безпека…Інтернет…


   XXI століття – це століття, в якому люди не уявляють свого життя без нових технологій та гаджетів. Але як правильно і безпечно користуватись ними? Велика кількість людей не задумується над цим питанням,  проте це не ліцеїсти.
   В УГЛ з 10.02.2020 року до 14.02.2020 року відбувся Тиждень безпечного Інтернету, оскільки 11 лютого 2020 року у світі відзначався  Safer Internet Day під гаслом «Разом для найкращого Інтернету».
У  межах  тижня учителі інформатики провели інформаційно-аналітичні бесіди «Правила користування Інтернетом» згідно з віковими категоріями учнів.
   Звісно ж, яка подія в ліцеї може відбутись без творчого внеску учнів? Створені ліцеїстами ролики «Ми разом за безпечний інтернет»  транслювалися в коридорах протягом тижня. Учнівські роботи були креативними, це був ще один спосіб проявити себе, креативні здібності та продемонструвати свої знання щодо безпечного перебування у Всесвітній павутині. Ліцеїсти були ознайомлені з правилами безпеки, ризиками безвідповідального перебування в мережі Інтернет.
   Більшість учнів активно користується Інтернетом для навчання, спілкування з однолітками і просто у свій вільний час. А чи розумно вони його використовують? Ліцеїсти змогли взяти участь у Всеукраїнському онлайн конкурсі «Безпечний інтернет». Учні-переможці отримали дипломи та призові місця. Якщо учень і не виграв жодного місця, він мав змогу перевірити свій рівень знань онлайн.
   Психологами ліцею 12.02.2020 року було проведено тренінг «Комп’ютерна та інтернет-залежність – актуальні проблеми 21 століття» за ініціативи А.А. Сікорської та заступника директора з інформаційних технологій С.М. Рижко-Семенюк.
   Також ліцеїсти брали участь в онлайн-уроці «Інтернет: як безпечно грати, навчатися і працювати» за участі Олексія Барановського, к.т.н., CISSP, CISM, CEH, CHFI,  доцента кафедри інформаційної безпеки Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського" (програма Мережних академій Cisco). Це була чудова нагода краще зрозуміти проблеми та можливості онлайн-світу для нас як для учнів,  а також це був шанс і для пана Олексія поширити важливу інформацію, щоб діти та молодь  могли досліджувати Інтернет безпечно і набути позитивного досвіду від експертів. Учасники онлайн-уроку  отримали доступ до курсу «Вступ до кібербезпеки». Це нові знання. Тепер ми можемо їх використовувати в повсякденному житті для свого комфорту та безпеки.
   Поява  студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка у ліцеї - це завжди актуально. До 13 групи завітав магістр спеціальності "Кібербезпека" факультету інформаційних технологій - Гаврилюк Григорій Вікторович, який провів Цифрову майстерню. Він поділився знаннями щодо використання інтернет компетентності як у реальному житті, так і в майбутній професії.
   Отже, Тиждень безпечного Інтернету був дуже вдалим. Ліцеїсти познайомилися зі спеціалістами, що працюють у сфері кібербезпеки, а також проявили свою оригінальність у створенні відео про безпечний інтернет. 
Варвара Кожуховська
13 група